За голяма част от обществото хората с увреждания сме невидими и първата

...
За голяма част от обществото хората с увреждания сме невидими и първата
Коментари Харесай

Председателят на БАРИС: Целта ни е хората с увреждания да станат видими

За огромна част от обществото хората с увреждания сме невидими и първата ни цел е да станем забележими за тях. Това съобщи ръководителят на Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС) Павел Савов по време на кръгла маса, на която бяха разисквани проблеми на хората с увреждания. 
 Проблемите на водачите с увреждания
Една от главните тематики, които бяха разисквани, беше персоналната подвижност, която в този момент за първи път се вкарва като разбиране в закона. 

Сред задачите на организацията е да се сътвори указател на водачите с увреждания, какъвто сега не съществува. 

Проблем съществува и с помощните средства за хората с увреждания, за които не съществува стандарт. Няма стандарт и за преустройството на коли, за което също би трябвало да се създадат стъпки за смяна на законодателството. 

" Проблемите на хората с увреждания са разнопосочни, само че има неща, които могат да се трансформират в обозрими периоди ", уточни Савов, като изясни, че за тях е нужна единствено смяната на няколко наредби. 

" Много се приказва и за хора с увреждания, само че не и за интензивно включване - за това хората с увреждания да могат да работят, да спортуват ", добави той. 

" Искаме да покажем, че хората с увреждания имат право на спорт и на персонална подвижност ", акцентира Савов. 

В доста случаи акомодацията може да се случи сполучливо през спорта, разяснява и Валентин Колев - основен експерт в отдел  “Образование, обществени действия и опазване на здравето, просвета и спорт “ на община " Младост ". 

Той уточни, че един от стремежите е спортните площадки да са налични за всички и да са безвъзмездни за хора с увреждания. 

Често обсъждана тематика, когато се приказва за хора с увреждания, са проблемите с ТЕЛК. По този мотив се разисква и въвеждане у нас на интернационалната подредба на СЗО ICF, която допуска не толкоз медицински, колкото обществен метод към хората с увреждания. 

Концепцията е ориентирана към правене на самостоятелен проект за всеки човек с увреждане според от неговите потребности. 

Специалистите обаче предизвестиха, че макар своята полза на въвеждането на ICF не би трябвало да се гледа като на панацея, като в тази връзка би трябвало да се има поради още, че ще са нужни доста по-големи и готови екипи от обществени служащи. 

Присъстващите на кръглата маса показаха терзанието си от това, че не всички организации на хора с увреждания се включват при разискването на законодателни промени. 

В тази връзка ръководителят на БАРИС уточни, че напоследък се следи съревнование сред организациите на хората с увреждания, като прикани те да са по-единни и да са обърнати повече към съответните проблеми на хората с увреждания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР